Tuesday, August 2, 2011

feeling :: saya rasa saya masih beruntung

da lama da xpost something kat blog ni..urm 

terima kasih kerana masih sudi baca blog y mcam xde info langsung ni,.hehehehe

kali ni nak cerita pasal kehidupn masyarakat di sekeliling saya yang saya dapt lihat apabila saya fikir yang saya ni orang paling teruk kat dunia ni yang dibebani dengn pelbagai masalah.

yang pertama,saya melihat seorang wanita muda yang setia menunggu pemandu bas yang sedang bertugas..pemandu tu mungkin suaminya,kekasihnya,atau sape2 lah.sape cakap yang driver bus ni xde class,tngok,bederet wanita2 muda yang menunggu tau..jadi sape2 yang rasa dierxde makwe,jadilah driver bus..huhuhu.


selepas tu saya lihat pula,suami isteri yang punyai anak kecil, naik bus..bagi sesetengh orang mungkin biasa,tapi bagi saya perkara ni xbiasa sebab,rakyat malaysia sekarang ni mesti ada sebijik kereta walaupun viva..yang kawin awl tu maybe naek moto..paling cikai lc kot.masih ada lagi insan yang susah dari kita..

selepas tu pula,saya terlihat seorang kanak-kanak yang istimewa sifatnya menemani emaknya balik kerja,maknya itu mungkin bekerja distesen minyak apabila di perhatikan pakaiannya..samabil2 tu mereka menuntun basikal buruk dengn keriangan di muka mereka..mungkin mereka dapat rezeki yang lebih pada hari tu..

saya juga ada terlihat seorang wanita muda menolong emaknya menolak trolley yang penuh dengan tong gas...melihat air muka mereka,memang trolley yang mereka tolak tu berat..  


yang paling sebak,saya melihat seorang ibu membawa anaknya mencari barang-barang terpakai di tong2 sampah..melihat anaknya gembira apabila menjumpai permainan yang terbuang itu..sambil melompat2 girang dengn berkaki ayam di kawasan tong sampah...  

apa yang saya nampak,keadaan2 seperti ni telah memberi kekuatan kepada saya untuk terus idup dan berdepn dengan masalah yang sering timbul setiap hari.jadi diharap kita sma2 lah menolong orang yang memerlukan bantuan kita yang berkemampuan ni..setakt itu aja untuk hari ni..  

 p/s: post kali ni xada gmbar..hhehehehe

10 comments:

 1. betul tu...kena tgk crita Bersamamu TV3 baru la rasa kita jauh lebih bernasib baik drp org lain

  ReplyDelete
 2. tulah...kena tngok kehidupan org lain bru kita tahu mcamana idup kita..:)

  ReplyDelete
 3. Lumrah kehidupan. Kalau kita fikir kita susah, ada lagi orang yang lagi lagi susah dari kita.

  UPDATE: Wordless Wednesday#2 : Harry Potter

  ReplyDelete
 4. urmm...paling susah kita pun,mesti ada y lagi susah...kesian2...

  ReplyDelete
 5. aku rasa aku masih beruntung, sebab walaupun aku rasa aku susah, tapi bila difikirkan balik, ada lagi yang jauh lebih susah dari aku. Ya Allah, mungkin aku ni lupa akan nikmat yang kau berikan kepada hamba Mu ini.

  ReplyDelete
 6. yup,kita masih lagi beruntung,kalo kita perhatikan betol2,memang ramai y susah..mungkin kita ni dibutakan dengan benda senang y kita dapt samapai lupa tentang mereka2 ni..:)

  ReplyDelete