Thursday, March 29, 2012

ideologi,kepentingan atau bodoh sombong

hah...seperti yang kita tahu, dalam hidup ni mesti ada yang berlawanan, lelaki wanita,baik buruk,baik jahat, cantik hodoh, cerdik xcerdik, berjaya gagal, dan sebagainya..sebab tu orang akan pelik bila keluar istilah pondan,penkid ni..mana kita nak ketegorikan dierng ni..lari dari lumrah alam orang kate.

tapi yang sebenarnya, abang remi romeo (aik kenapa jadi abg remi) nak cakap pasal perbwzaan ideologi antara kita ni. apa itu ideologi? senang citer abg remi cakap ianya perbezaan pemikiran antara kita lah kan.kalau dari segfi ilmiah pula abg malas la nak  cerita.kenapa ada perbezaan ini? sbb da memang lumrah, ideologi ni pula boleh disebar dengan cara meyakinkan orang lain, bahsa kasar mnghasut, bahsa lembik sikit menyebarkan dakyah, bahsa orang putih pula cakap pujuk.

tapi rasa keji pula bila penyebaran ideologi ni boleh menyebabkan ketegangan antara penyokong2 kedua idologi ni.padahal kita semua ni baik tapi bila sentuh bab ideologi semua jadi bengong sampai putus kawan pun ada, kes terpencil putus cinta, kes xmasuk berita pula kes buang anak kerana mak bapak gila itu ingat anak dia nak masuk pembangkang (andaian semata).

masuk bab kepentingan.bila kita bertelagah, sapa yang dapat manfaat? orng yang sebar dakyah tu lah yang untung. sebab korang da berjuang unutk dierng. ada kata jihad, ada kata perjuangan bangsa, yang xtahan ada juga yang kata memperjuangkan hak individu. pendapat individu lah kan, sekarangni xde lah perjuangan atas nama jihad ke, bangsa ke, individu ke kalau da bergerak atas nama politik, semua tu da di sambar oleh orang2 kelas atas atau land lord, atau pemimpin korup anda. xde da semua tu,xde sedarlah.yang ada perjuangan uutk mereka ada kuasa, dapat duit lagi bnyak,mencipta kabel besar paha mereka unutk mendapat proje atau tender.

masuk bab bodoh sombang, spe yang dimaksukan bodoh sombong ni, ialah saya sendiri,kita yang mewakili kelas pertengahan ni, kenapa bodoh sombong? sebab kita da tahu pemimpin kita ni xboleh percaya, kita masih sokong,xkira lah belah mana pun, da tahu mereka ni memang xboleh pakai, sokong buat apa lagi, tapi da jadi tradisi pula kita yang bawah ni mengikut, tipikal pemikiran kita sebagai orang yang menurut sebab diajar dari kecil menurut.

kenapa saya tulis 3 element ni? sebab saya rasa xberbalaoi unutk korang gaduh2, keji mengeji, rasa diri hebat atau xhebat,xdapat terima pendapat sesama sendiri, .woi!!! aku xley terima lah.... suka jea jadi alat politik la, alat tu la,alat ni la, last sekali masyarakat kita yang rosak,hubungan keluarga,kwan, percintaan,. pasal pelajaran xnak berdebat,pasal politik semangat nak berdebat,. ni semua nak tunggu PRK, PRU....tu tunggu nak gaduh lah tu..terserlah gaya kepimpinan masing2 sebab diri tu rasa da cukup sifat kepimpinan dengan  keji kawan sendiri, semua orang yang berbeza pendapat dengan semua orang.

aku tulis ni bukan sebab aku ni duk belah mana. orang cakap xde neutral tapi bagi aku masih ada unutk aku jadi neutral,...suarakan suara anda itu melalui saluran yang betol dengan mengundi, berdebat, forum, bukan nya cara keji2 mngeji ke....kenapa jadi nya demostrasi jalanan? sebab pintu unutk rakyat seperti kita ni ditutup, sebab apa? sbab untuk menjaga kepentingan orang besar kita ni.kita pula jadi apa? jadi orang yang bodoh sombong, demokrasi? kita ni deokrasi tapi demokrasi yang terkurung,.


aku bukan peminat politik tapi aku si penggoda,tengok banner,si penggoda.aku benci orang gaduh sebab politik,xkira lah politik negara ke,politik kampus ke,tapi aku highlight politik kampus. sebabkorang mahsiswa patut berganding bahu, hapuskan tradisi ideologi berbeza ni, bukannya meneruskan.haish,banyak lagi nak cakap ni.

lepas ni ramai lah orang cakap aku ni bodoh. ahhh, aku xkira, sebab aku benci tengok korang bergaduh.typo pun banyak ni.

No comments:

Post a Comment